Безплатна консултация на
02 851 02 01

ИЗПРОБВАЙТЕ БЕЗПЛАТНО
BoelBox QR Code

m.boelbox.com

Обадете се

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Намирането на работа става все по-трудно

Feb 8,2016 10:04

Въпреки намалялата безработица през 2015-та година спрямо предходната година, все повече хора прекарват по-дълго време на борсата, преди да намерят работа.

 

Положението е най-тежко за хората без образование и тези, които имат завършен четвърти клас, защото намирането на работа за тези хора отнема най-много време. Тези хора прекарват до четири пъти повече време на трудовата борса, отколкото хората с висше образование.

Средният престой на безработните в трудовите бюра през изминалата година е малко над 10 месеца, или един месец повече спрямо 2014-та година, според справка на Агенцията по заетостта, изготвена за вестник \"Сега\".

 

Тези данни показват, че е тенденция да се увеличава делът на продължително безработните у нас -хората без работа за повече от една година. Към края на 2015-та година, трайно безработните са над 42% от всички безработни, или над 139,000 души. В 48% от случаите, продължително безработни са хората над 55 години.

 

Официалната безработица към декември миналата година е била 10%, или 324,000 регистрирани в бюрата по труда.

Престоят в бюрата по труда също е различен, като това зависи от квалификацията. Специалистите например стоят по пет месеца на борсата, а хората с работническа професия - по-малко от девет месеца. За безработните без каквато и да е квалификация, престоят им е средно 14 месеца.

 

Хората в предпенсионна възраст са прекарвали средно по 15 месеца в бюрата по труда, а младите хора до 25 години - малко над пет месеца средно.

 

Новини

До 50% данъчен кредит за служебни автомобили

22/02/2016

До 50% данъчен кредит може да ползва бизнеса за служебните автомобили, ще поиска Европейската комисия от България. Страната ни ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС за МПС-та, а от НАП ще искат прилагането на данък „уикенд“ да бъде допълнено с нови пояснения, стана ясно от среща в Министерството на финансите.

НГФ обеща по-лесен достъп до кредити за малки, средни предприятия

17/02/2016

Въпреки, че достъпът до кредити за фирмите остава труден, Националният гаранционен фонд (НГФ) заяви, че се работи по нова програма, която ще гарантира до 50% от кредитите на фирмите, каза в интервю за БНР Самуил Шидеров, изпълнителен директор на фонда.

View All

Блог

Pегистрация на ЕООД или ЕТ?

16/01/2013

Изборът на ЕТ или ЕООД зависи единствено от това какъв ще е предмета на дейност на фирмата.
Ако фирмата планира оборот, в размер над 4000 лв на месец е по удачно да се облага като...

Интрастат

16/01/2013

Какво е Интрастат?

 

Tова е система която събира данни за фирми които внасят/изнасят стоки, за повече от 200 000 лв годишно.Освен годишна данъчна...

View All