Безплатна консултация на
02 851 02 01

ИЗПРОБВАЙТЕ БЕЗПЛАТНО

Блог Категории

Тагове

BoelBox QR Code

m.boelbox.com

Обадете се

ПРЕЗЕНТАЦИЯ

Pегистрация на ЕООД или ЕТ?

16/01/2013

Изборът на ЕТ или ЕООД зависи единствено от това какъв ще е предмета на дейност на фирмата.
Ако фирмата планира оборот, в размер над 4000 лв на месец е по удачно да се облага като ЕООД.

Търговски дейности като: фризьорски салони, козметични услуги, автомивки, търговия на дребно и пр. заплащат патент, когато са регистрирани по ЕТ, който в повечето случаи е доста висок, за това е по-удачен плоският данък (-10%), който се плаща върху печалбата на ЕООД.ЕООД съгласно Търговският Закон е дружество с ограничена отговорност, чийто собственик е само едно лице.

Основната разлика между ЕТ и ЕООД е, че при ЕТ собственика носи лично отговорност за всяко действие на фирмата.

При регистрация по ЕООД всичко се води на фирмата.Бихме добавили също, че ЕТ се облага по Закон За Облагане Доходите На Физическите лица (ЗОДФЛ), а ЕООД се облага по Закон за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО).

Предимството при регистрация на ЕТ е, че не ви трябва капитал и фирмата се заличава много лесно, ако в един даден момент вече не ви е нужна, доколкото при ЕООД минималният капитал за регистрация е 2 лева, а заличаването на фирмата става с ликвидация, траеща минимум 6 месеца.Освен това за ЕООД ще са необходими и около 300 лева за всички такси по регистрацията, а за откриването на ЕТ са необходими около 100 лева.Също така трябва да знаете, че при ЕООД или ООД държавните такси са в размер 160 лева, а за ЕТ е 35 лева.

Тези такси, разбира се, могат да бъдат намалени, ако не носите документите на ръка в Търговският регстър, а ги изпратите с Електронен подпис.

Тогава таксата за ЕООД или ООД става 110 лв, а за ЕТ е 25 лв.

 

Колко време отнема регистрацията?

 

Приблизително регистрацията на фирма отнема около 15 дни, но дори да искате регистрацията да се случи по-бързо, експресна услуга няма.

Новини

До 50% данъчен кредит за служебни автомобили

22/02/2016

До 50% данъчен кредит може да ползва бизнеса за служебните автомобили, ще поиска Европейската комисия от България. Страната ни ще поиска изключение от правилата за облагане с ДДС за МПС-та, а от НАП ще искат прилагането на данък „уикенд“ да бъде допълнено с нови пояснения, стана ясно от среща в Министерството на финансите.

НГФ обеща по-лесен достъп до кредити за малки, средни предприятия

17/02/2016

Въпреки, че достъпът до кредити за фирмите остава труден, Националният гаранционен фонд (НГФ) заяви, че се работи по нова програма, която ще гарантира до 50% от кредитите на фирмите, каза в интервю за БНР Самуил Шидеров, изпълнителен директор на фонда.

View All

Блог

Pегистрация на ЕООД или ЕТ?

16/01/2013

Изборът на ЕТ или ЕООД зависи единствено от това какъв ще е предмета на дейност на фирмата.
Ако фирмата планира оборот, в размер над 4000 лв на месец е по удачно да се облага като...

Интрастат

16/01/2013

Какво е Интрастат?

 

Tова е система която събира данни за фирми които внасят/изнасят стоки, за повече от 200 000 лв годишно.Освен годишна данъчна...

View All